Spring naar de inhoud
Tas koffie en daarnaast in shrift "work smarter"

7 tips voor een productieve werkdag

De deadline nadert, maar je kan je niet concentreren… Hoe maak je van een doordeweekse werkdag een productieve? Want we willen toch allemaal het meeste uit onze dag halen? Productief werken wil niet per definitie zeggen dat je harder moet werken, maar eerder slimmer. Wij zetten 7 nuttige tips voor jou op een rijtje.

TIP 1: MAAK EEN DAGPLANNING

Al je taken moet je afwerken, maar maak voor jezelf een onderscheid tussen wat belangrijk en dringend is. Stel je prioriteiten en deel deze realistisch in. De zaken die belangrijk én dringend zijn doe je best meteen, het andere plan je op een ander moment. Even stilstaan bij je planning en to-dolijstje geeft een grotere kans op slagen.

TIP 2: NIET STOREN, A.U.B.

Laat je collega’s even weten dat je het druk hebt, zo storen ze je niet ongewenst en kan jij je volledig focussen op je dringende taken. Iedereen kent het: onnodige meetings, telefoontjes die geen prioriteit hebben, collega’s die even een babbeltje willen doen, sociale media, binnenkomende mails, … Toch is het belangrijk je dagplanning niet uit het oog te verliezen. Focus je daarop, sluit even je mailbox en zet desnoods je gsm tijdelijk op stil of zelfs af.

TIP 3: MAIL MINDER, BEL MEER

We klagen allemaal wel eens over onze overvolle mailbox, maar toch zijn we geneigd sneller een mailtje te schrijven dan de telefoon te nemen. Maar een e-mail opstellen kost eigenlijk wel veel tijd. Als je snel een antwoord wil, is het best om even een telefoontje te plegen. Op deze manier vermijd je ook makkelijker miscommunicatie en het bijhorende tijdverlies. Zit de collega die je nodig hebt op dezelfde verdieping, loop er dan even naartoe. Zo heb je niet alleen meteen je antwoord, je strekt ook even je benen.

TIP 4: BEKIJK JE E-MAILS STRATEGISCH

We kennen het allemaal; je bent 2 min. naar het toilet, je komt terug op je plek en je mailbox lijkt te zijn ontploft. Probeer op dat moment deze niet allemaal meteen te lezen, maar behandel ze strategisch. Zijn deze e-mails prioritair op dat moment? Of bepalen anderen op deze manier je planning? Verlies je to-dolijstje niet uit het oog!

TIP 5: MAAK TIJD VOOR JE COLLEGA’S

’s Morgens je collega’s begroeten draagt bij tot een goede start van je werkdag. Met een goed humeur en een vriendelijk woord de dag starten heeft een positieve invloed op je werkomgeving en dus op je productiviteit. Ook een babbeltje met je collega’s als kleine pauze werkt ontspannend waarna je opnieuw geconcentreerd verder kan.

TIP 6: BELOON JEZELF

Om tijdens de dag productiever te zijn, helpt het om ergens naartoe te werken. Uitkijken naar een avondje relaxen, je lievelingseten maken of eindelijk die film kijken die je al even hebt opgenomen. Dit kan iets kleins zijn zoals het afwerken van je to-dolijstje, maar even goed de ontspannende activiteit die je na het werk gepland hebt. Op deze manier zal je de werkdag productiever kunnen afsluiten en met een goed gevoel huiswaarts keren.

TIP 7: NEEM AF EN TOE EEN PAUZE

Hoewel dit misschien tegenstrijdig lijkt, is regelmatig een pauze inlassen heel belangrijk voor je productiviteit. Dit hoeft niet lang te zijn, maar doe het wel. Maak een korte wandeling om water of koffie te halen en strek even je benen. Beweging zorgt ervoor dat je bloed opnieuw begint te stromen en extra zuurstof binnenkomt. Maar verlies je doel niet uit het oog: je to-dolijstje afwerken.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onze consultants helpen je hier graag bij! Ontdek onze vacatures!