Spring naar de inhoud
Een laptop met een lichte achtergrond en twee handen

Solliciteren zonder ervaring? Zo doe je dat!

Geen ervaring… Te weinig ervaring… Geen relevante ervaring… Vooral juist afgestudeerden krijgen deze feedback regelmatig te horen terwijl ze solliciteren voor hun eerste job. Het lijkt wel alsof ze voor elke vacature supermannen en –vrouwen zoeken, als je de waslijst aan kwalificaties bekijkt. Maar laat je niet ontmoedigen: niets houdt je tegen om jouw kwaliteiten in de verf te zetten en zo de recruiter alsnog te overtuigen dat jij de man of vrouw voor de job bent.

TOON AMBITIE

Nobody’s perfect”, zong Jessie J al in haar hit uit 2011. En gelijk heeft ze, ook geen enkele kandidaat is perfect. Belangrijker dan je (beperkte) ervaring is de goesting die je toont om de job waarvoor je solliciteert te willen doen. Voor een werkgever is de ambitie die je toont vaak belangrijker dan een sollicitant die alle gevraagde ervaring of kwalificaties heeft maar niet hetzelfde enthousiasme uitstraalt.

VOORBEREIDEND SPEURWERK

Bezoek de website van het bedrijf waarbij je wil solliciteren. Gebruik de informatie die je daar vindt om je motivatiebrief op maat op te stellen. Laat zien dat je opzoekwerk gedaan hebt en begrijpt waar het bedrijf naar op zoek is. De informatie die je vindt, kan je gebruiken om in de verf te zetten waarom jij de ideale kandidaat voor die vacature bent. Bedenk wel dat ook de recruiter het nodige online speurwerk naar jou zal verrichten. Zorg er daarom voor dat wat er online over jou te vinden is, overeenkomt met wat je in jouw CV of motivatiebrief schrijft.

ZET JE STERKE PUNTEN IN DE KIJKER

Vermeld op je CV of in je motivatiebrief zaken die je in de strijd kan gooien. Schrijf ze zo neer dat je ervaring of kennis relevant wordt voor de job. De recruiter moet na het lezen van je CV of motivatiebrief meer duidelijkheid hebben over jouw troeven.

Bijvoorbeeld:

  • Ik deed tijdens mijn studies elke zomer een vakantiejob bij een supermarkt. Ik stond aan de kassa en vulde producten in de rekken aan. Zo leerde ik omgaan met klanten, werken onder druk en opvolgen van voorraden.
  • In mijn vrije tijd werk ik als vrijwilliger bij de lokale jeugdbeweging. Samen met mijn medeleiding sta ik in voor het organiseren van activiteiten en kampen voor jongeren tot 12 jaar. Hierdoor leer ik wat verantwoordelijkheid is, leer ik organiseren en praktische problemen oplossen.

Kom enkel met je minder sterke kanten als je gesprekspartner er tijdens een sollicitatie expliciet naar vraagt. Omzeil het onderwerp niet, maar probeer steeds een werkpunt te linken aan een voorbeeld waarin je het toch goed wist op te lossen. Verwijzen naar een (relevante) stage die je deed en je bijvoorbeeld dit werkpunt van jezelf ontdekt hebt, is ook een goede strategie.

LAAT JE VAN JE LEERGIERIGE KANT ZIEN

Wat recruiters vooral belangrijk vinden, is dat je laat zien dat je wil bijleren. Veel bedrijven bieden nieuwe medewerkers namelijk opleidingsmogelijkheden aan. Toon vooral dat je goesting hebt om eraan te beginnen. Vertel niet alleen waarom je zo gepassioneerd bent om aan deze job te beginnen, maar probeer dit ook concreet te maken aan de hand van wat voorbeelden. Misschien deed je wel vrijwilligerswerk of een studentenjob in de sector? Of had je na een stage volledig de smaak te pakken?

PERSONALISEER JE MOTIVATIEBRIEF

Een evidente maar niet te onderschatten tip is dat je iedere motivatiebrief voor verschillende werkgevers personaliseert. Veel werkzoekenden versturen steeds dezelfde standaardsollicitatie. Een werkgever ergert zich er vaak aan alleen in je brief te lezen wat jij belangrijk vindt in een job. Wat een recruiter echt wil lezen is waarom zijn vacature jou aanspreekt en wat jouw meerwaarde kan zijn voor het bedrijf. Stem je motivatiebrief dus af op de gevraagde eigenschappen in de vacature en overtuig de recruiter dat jij de ideale kandidaat bent.

VRAAG FEEDBACK

Krijg je geen reactie op je e-mail of CV? Of hoor je niets meer na je gesprek of testing? Neem het heft in je eigen handen en vraag de recruiter gerust om feedback. De beste manier om dit te doen is om hem/haar even op te bellen, via mail zit de kans er alsnog in dat je geen reactie krijgt. Feedback is enorm leerrijk, ook al krijg je de job uiteindelijk niet. Durf dus zeker te vragen.

NIETS VERLOREN

Ook al is de job uiteindelijk niet voor jou, weet dat niets verloren is. Je hebt weer wat meer ervaring in het solliciteren en je hebt toch al kennis gemaakt met het bedrijf. Neem deze ervaring zeker mee naar je volgende sollicitaties.

Panikeer ook niet te snel. Werk zoeken kost tijd en is niet altijd even rooskleurig. Ook al verwacht je misschien na 4 maanden je droomjob te hebben gevonden, realiseer je dan dat als het niet meteen lukt, in werkelijkheid het gemiddeld 7,5 maanden duurt. Vertrouw op je eigen kunnen, die job komt wel.

Solliciteren, solliciteren…wie zijn best doet zal het leren! 🙂