Spring naar de inhoud

De 5 meest gemaakte fouten op een CV

Ich bin ein Berliner. Als je kennis van het Duits, net zoals voormalig president Kennedy, niet verder reikt dan deze iconische uitspraak, raden we je niet aan basiskennis Duits op je CV te zetten. Om op te vallen tussen de andere kandidaten, doe je er natuurlijk alles aan om je CV zo volledig en correct mogelijk te maken. Je talenkennis uitgebreider laten lijken dan ze eigenlijk is, is niet de manier.

Waag jij binnenkort je kans op de arbeidsmarkt? Lees onze tips en zorg ervoor dat je deze meest gemaakte fouten al niét maakt.

SLORDIGE OPMAAK

Je CV doorsturen als een Word-bestand, verschillende lettertypes en –groottes, zeer (lees: te) creatieve opmaak voor een functie die niets met design te maken heeft, gegevens die niet duidelijk geordend staan, … Al deze zaken maken je CV slordig. Doe er alles aan om je toekomstige werkgever het zo makkelijk mogelijk te maken. Hoe overzichtelijker jouw CV, hoe groter de kans dat je een gesprek kan scoren.

Met standaard templates kan je heel snel en makkelijk een professioneel ogend CV maken. Het enige dat jij nog hoeft te doen is je gegevens invullen.

SPEL- EN SCHRIJFFOUTEN

Het is inderdaad het belangrijkste dat de boodschap overkomt, maar onderschat de impact van een taalfout op je CV zeker niet. Zo’n fouten komen slordig over en zijn dus geen goede reclame voor jou. Neem daarom genoeg tijd om je CV, motivatiebrief en begeleidend mailtje na te lezen.

Heb je zelf niet zo’n goed taalgevoel? Laat je CV even nalezen door je lief, een vriend(in), je mama of papa, buurman, …

Bijkomende tip: vermijd daarnaast ook te lange zinnen of te grote blokken tekst. Recruiters bekijken tientallen CV’s per dag, zorg er dus voor dat ze alle belangrijke informatie over jou makkelijk en snel kunnen terugvinden. Gebruik daar waar het past bulletpoints.

ONJUISTE OF ONPROFESSIONELE CONTACTGEGEVENS

Contactinformatie zet je standaard in je CV, daarom dat je er misschien snel over gaat en ze minder controleert. Besteedt er genoeg aandacht aan, ze zijn belangrijker dan je denkt! Zorg dat ze correct en volledig zijn, een typfoutje in je telefoonnummer is snel gebeurd.

Kijk daarna ook eens kritisch naar het e-mailadres dat je al jaren gebruikt. Als het lijkt op catlover_x3@huppeldepup.com komt dit niet erg professioneel over bij de recruiter. Hoog tijd dus om afscheid te nemen van het e-mailadres dat je aanmaakte in je tienerjaren en tijd voor een professioneler exemplaar.

NIET-RELEVANTE OF GEDATEERDE INFORMATIE

Een uitgebreide beschrijving van alle jobs die je ooit deed van student tot nu, is niet de bedoeling. Hou het bij de halftijdse, deeltijdse of voltijdse jobs  die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteer. Hou je CV beperkt tot maximum 2 pagina’s.

Te veel irrelevante ervaring vermelden maakt je CV langdradig en onoverzichtelijk. Ga voor helder, kort en bondig. Tegenwoordig is je LinkedIn-profiel voor veel recruiters ook een belangrijke bron van informatie. Plaats een link daar naartoe voor meer informatie over je werkervaring.

LIEGEN OP JE CV

Het overdrijven van je computer skills, het aanpassen van begin- of einddatum van een functie, … Het is niet verstandig om jezelf beter voor te doen om te scoren op een sollicitatie.

Vul vol zelfvertrouwen je CV aan, maar let op met skills beloven die je niet kan waarmaken in de praktijk. De waarheid komt uiteindelijk toch altijd boven. Als je door de mand valt zal de recruiter zich al snel de vraag stellen welke vaardigheden je nog aangedikt hebt. Wees jezelf!

Op zoek naar de job die écht bij je past? Wij helpen je graag! Een overzicht van alle beschikbare vacatures vind je hier.