Spring naar de inhoud
Tips voor employer branding

Employer branding. Waarom kiest een kandidaat voor jou?

Waar gewone branding gaat over de producten of diensten die je aanlevert, gaat employer branding over hoe je als werkgever wordt beschouwd en ervaren. Het is niet alleen nuttig om je vacatures in te vullen, maar ook om je huidige werknemers aan boord te houden. Want talent behouden is bij employer branding net zo belangrijk als talent binnenhalen. Het draait dan ook niet alleen om het communiceren van hoe fantastisch je bent als bedrijf, maar vooral het ook zijn.

ENKELE VOORDELEN VAN EEN GOEDE EMPLOYER BRANDING

 • Meer instroom van interessante kandidaten
 • Meer aandacht voor je merk en dus meer klanten
 • Minder verloop, want werknemers hebben het gevoel dat ze bij jou op hun plaats zitten
 • Positiever imago naar de buitenwereld, wat kan leiden tot interessante samenwerkingen of partnerships

HOE DOE JE DAT NU EEN ‘BRAND’ MAKEN VAN JE ONDERNEMING? WIJ ZETTEN 9 TIPS NAAR EEN SUCCESVOL EMPLOYER BRAND VOOR JOU OP EEN RIJ

 1. Betrek het hele bedrijf

Laat je huidige werkkrachten meewerken aan het uitschrijven van je verhaal. Zo zorg je voor inspraak en zal je employer branding ook gedragen worden door de verschillende lagen van je onderneming. Betrokken medewerkers zijn meer tevreden, creatiever, loyaler en productiever. Daarnaast creëer je op deze manier ook meteen je eerste ambassadeurs.

 1. Bepaal je bedrijfsidentiteit

Voor dat je naar buiten kan brengen waar je voor staat, moet je eerst bepalen wie je bent. Waarom zou een werknemer voor jouw organisatie kiezen? Of wat maakt dat je medewerkers graag voor jouw onderneming werken? Bepaal deze typische eigenschappen en formuleer ze op een tot de verbeelding sprekende manier.

 1. Authentieke positie

Wanneer je jouw onderneming wil laten opvallen in de markt, is het belangrijk dat je een authentieke positie inneemt. Richt je op één onderscheidend kenmerk en focus je daar op. Bij Microsoft bijvoorbeeld zetten ze consequent in op het ‘nieuwe werken’. Het is daarbij ook interessant om naar je concurrenten te kijken. Wat doen zij al? En vooral; wat doen zij nog niet en waar onderscheidt jouw onderneming zich?

 1. Weet wie je zoekt

Breng in kaart wie je doelgroep(en) zijn. Hoe scherper je afbakent op wie je jouw pijlen richt, hoe beter je de communicatie kan afstemmen. Met wie wil jij jouw doelen in de toekomst realiseren? Kijk hierbij verder dan dat wat iemand kan en besteed aandacht aan wie de persoon is.

 1. Tevredenheid van je medewerkers

Zoals gezegd is employer branding niet enkel belangrijk voor het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar ook voor het behouden van diegene die er al zijn. Want als je huidige werkkrachten niet tevreden zijn, hoe kan je dan een positief beeld naar buiten brengen? Een goede sfeer en bedrijfscultuur zijn dus minstens even belangrijk als externe communicatie.

 1. Externe communicatie

Als je werk hebt gemaakt van de bovenstaande tips, ben je klaar om jouw verhaal naar buiten te brengen. Dit moet niet meteen met een dure reclamecampagne, maar kan even goed low budget aan de hand van een blog, sociale media en mailings. Daarnaast zijn jobbeurzen of opendeurdagen ook een makkelijke manier om je te laten zien. Natuurlijk is het vooral belangrijk om zichtbaar te zijn daar waar je doelpubliek zich bevindt.

 1. Vertel een eerlijk verhaal

Ga je niet anders voordoen dan je bent, wees eerlijk. Kandidaten komen er echt wel achter. Je zal je werknemers en mogelijke kandidaten warm maken voor je onderneming door te zijn wie je bent en dit ook te blijven. Laat dit doorschemeren in alles wat je doet; je communicatie, tijdens het sollicitatieproces, in de manier waarop je samenwerkt en zelfs de uitstroom.

 1. Doe wat je zegt

Geloofwaardigheid is alles! Zorg er dan ook voor dat alles wat je extern uitdraagt of belooft, ook intern kunt waarmaken. Niemand heeft er iets aan als je gebakken lucht verkoopt en geen realistisch verhaal naar buiten brengt. Nieuwe medewerkers kunnen teleurgesteld zijn, als de verwachtingen van je bedrijf niet ingelost worden. Een ongeloofwaardig verhaal kan ook bij je huidig personeel irritatie opwekken, want zij weten namelijk hoe het er echt aan toegaat.

 1. Meten is weten

Om te weten of je inspanningen lonen, is het belangrijk regelmatig resultaten te meten. Zorg daarbij dat je website statistieken zoals, aantal views & clicks, hoe lang bezoekers op je website surfen en waar ze je gevonden hebben, analyseert en bijhoudt. Enkel door deze metingen te doen, kan je nagaan of je inspanningen effect hebben.

Succesvolle employer branding begint dus met het achterhalen van de bedrijfswaarden die jouw onderneming onderscheiden. Deze breng je dan op een consistente en geloofwaardige manier naar buiten. Zodat zowel je huidig personeel als nieuwe medewerkers graag bij jouw bedrijf komen werken en je zo de beste talenten kunt selecteren en houden.