Spring naar de inhoud
Illustratie met een persoon, aan de ene kant 'yes' en aan de andere 'no'. Blauwe achtergrond

Heb jij nog vragen?

Op het einde van je eerste sollicitatiegesprek krijg je, met 99% zekerheid, de vraag of jij nog vragen hebt. Het antwoord hierop is niet gemakkelijk zonder voorbereiding. Moet je vragen stellen op een sollicitatie aan je recruiter? Welke vragen kan je stellen? Welke vragen stel je beter niet?

WELKE VRAAG STEL JE BETER NIET?

De grens tussen welke vragen je wel mag stellen en welke niet is vrij vaag. Wat je kan vragen, varieert ook naargelang de functie waarvoor je solliciteert. Daarom maakten wij een lijstje met de vragen die je best kan vermijden:

 1. Wat is het loon?
 2. Zal u mijn profielen op sociale netwerksites controleren?
 3. Wie zijn jullie concurrenten?
 4. Is mijn voorganger ontslagen?
 5. Hoe staat het bedrijf er financieel voor?
 6. Hoeveel vestigingen zijn er?
 7. Wat zijn de extra legale voorwaarden?
 8. Maak ik een kans?
 9. Hoe verliep het gesprek?
 10. Welke diensten bieden jullie aan?

Vragen over loon en andere voordelen kan je beter vermijden, tenzij de recruiter hier zelf over begint. Dit geldt ook voor feiten die je eigenlijk zelf kan opzoeken. Wil je graag de financiële situatie van je toekomstige organisatie weten? Je kan gegevens als deze makkelijk terugvinden in de jaarrekening van het bedrijf.

WELKE VRAAG STEL JE BETER WEL?

Alhoewel je bovenstaande vragen beter niet kan aanhalen, is het wel nog altijd aangeraden om enkele vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Met volgende vragen scoor je sowieso punten bij een recruiter:

 1. Welke opleidingsmogelijkheden heeft u?
 2. Welke interne opleidingen zijn er?
 3. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
 4. In hoeverre is flexibiliteit mogelijk binnen het bedrijf?
 5. Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
 6. Hoe verloopt het vervolg van de sollicitatieprocedure?
 7. Op welke termijn zien jullie deze functie ingevuld?
 8. Hoe ziet het team er uit waar ik terechtkom?
 9. Zijn mijn taken beperkt tot de jobomschrijving of zal ik ook opdrachten moeten uitvoeren die er niet in opgenomen zijn?
 10. Hoe ziet een typische werkdag eruit?
 11. Wat zijn de uitdagingen van het bedrijf?
 12. Zou u wat meer kunnen vertellen over de verantwoordelijkheden?
 13. Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf?

Deze vragen zijn bedoeld als succesvolle afsluiter van een sollicitatiegesprek. In elk gesprek komen andere onderwerpen aan bod. Als je deze lijst uit je hoofd leert, dan zit de mogelijkheid er in dat de vraag al is beantwoord door de recruiter tijdens het gesprek. Wil je graag meer details over een onderwerp dat de recruiter aanhaalde, dan vraag je dit gewoon!

HANDIGE TIPS & TRICKS

Deze handige tips kan je meenemen als je een antwoord wil formuleren op de vraag: “Heb jij nog vragen?”

 1. Formuleer open vragen, zo kan de recruiter duidelijke informatie geven
 2. Stel 1 vraag tegelijkertijd
 3. Groepeer je vragen per onderwerp (functie gerelateerd, bedrijf gerelateerd, …)
 4. Hou je vragen kort, overloop geen hele vragenlijst

Heb je echt geen vragen meer omdat je alles al weet wat je moet weten? Geef dan een eerlijk antwoord en bedank de recruiter voor alle informatie. Dit is heus niet de enige informatie waar een recruiter je op beoordeelt. Er zijn nog andere populaire vragen waar je als sollicitant op kan scoren!

Succes!