Spring naar de inhoud
Persoon vol zelfvertrouwen in maatpak. Klaar om een uitdaging aan te gaan.

Meer zelfvertrouwen voor je eerste sollicitatiegesprek.

Zelfvertrouwen is belangrijk. Niet alleen bij het zoeken van een job of tijdens een sollicitatie, maar ook voor dagelijkse activiteiten. Door een laag zelfbeeld heb je meer moeilijkheden om contacten te leggen, uitleg te vragen of je mening te uiten. Minder zelfvertrouwen kan je zelfs geld kosten, zo heeft een onderzoek van de Londen Business School en de Cornell University aangetoond. Studenten die weinig zelfvertrouwen hebben zijn bereid om 30% meer te betalen voor een designjeans, dan hun leeftijdsgenoten die wel vertrouwen in zichzelf hebben. Dringend tijd dus om aan dat zelfvertrouwen te werken zodat jij jouw droomjob kan vinden & uitvoeren zonder problemen!

BEGIN BIJ HET BEGIN

Het begint allemaal met geloven in jezelf. Ja, dit is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Het klinkt misschien ook een beetje cliché, maar als jij niet gelooft in je eigen kunnen en kennen, hoe ga je jouw toekomstige werkgever daar dan van overtuigen? Maak een lijstje (op papier of in je hoofd) met jouw sterktes. Waar ben jij goed in en waar kan jij in doorgroeien? Is je inspiratie op? Ga dan eens te rade bij vrienden of familie. Met behulp van deze lijstjes verplicht je jezelf om te geloven in de zaken waar jij sterk in bent!.

DETAILS MAKEN HET VERSCHIL

Je kan misschien wel denken dat sommige details niet zo belangrijk zijn voor je zelfvertrouwen, maar niets is minder waar. Kleding, houding en oogcontact kunnen een invloed hebben op jouw zelfvertrouwen. Durf iemand in de ogen kijken als je hem/haar aanspreekt. Kies kleding die acceptabel is voor een sollicitatie en vooral waar jij je goed in voelt. Draag je nooit een das? Doe er dan ook geen aan op je sollicitatie! Voel je jezelf niet goed in een kleedje? Rock dat sollicitatiegesprek dan met een broek! Neem bovendien een houding aan die comfortabel is voor jezelf. Hoe minder comfortabel je jezelf voelt, hoe meer je gaat piekeren over kleine zaken en zo verlaagt jouw zelfvertrouwen.

POWERPOSE ALS OPKIKKERTJE

Toch nog altijd zenuwen? Gebruik dan de powerpose: met je beide voeten stevig op de grond, armen in de lucht en kin omhoog. Volgens het onderzoek van Amy Cuddy zou je met deze pose je zelfvertrouwen sterk kunnen beïnvloeden. Helemaal ondersteboven van deze powerpose? Amy vertelt je er graag meer over in TEDxtalk.