Spring naar de inhoud
Een sollicitatie via zoom, teams of een ander programma. Twee personen in beeld.

Solliciteren via videocall

Sinds de coronacrisis zijn online tools zoals Skype, Teams, Zoom, … niet meer weg te denken uit onze professionele omgeving. Ze bieden welgekomen oplossingen in deze onvoorziene omstandigheden. Ook voor het solliciteren. Steeds meer recruiters maken gebruik van videocall om het klassieke face-to-face sollicitatiegesprek te vervangen. Hoe je jezelf best voorbereid op solliciteren via videocall? Wij maken je graag wegwijs.

SOFTWARE EN INTERNETCHECK

Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende programma’s om via videocall met elkaar te communiceren. Bekijk voor de aanvang van je gesprek via welke software de recruiter werkt en installeer het juiste programma op je gsm, tablet of computer.

Je test het programma ook best even op voorhand, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan. Zo weet je ook of alles goed werkt en kan je verschillende functies al eens uitproberen. Weet je bijvoorbeeld hoe je de micofoon en camera aan/uit zet?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je internetverbinding optimaal werkt. Woon je samen met huisgenoten? Vraag hen dan om even geen zware bestanden te downloaden of om even te stoppen met Netflix te bingewatchen. Op die manier ben jij er zeker van dat de verbinding tijdens het solliciteren optimaal werkt en je geen gênante “Hallo, hallo, hoor je mij nog?”-situaties krijgt.

DE RUIMTE

In een drukke woonkamer of aan de ontbijttafel solliciteren is niet zo’n goed idee. Zorg ervoor dat je op een rustige plek zit zonder afleiding of te veel omgevingslawaai. Op deze manier ben niet alleen jij beter op je gemak, maar ben je er ook zeker van dat de recruiter voor de volle 100% jouw aandacht heeft.

Daarnaast verwittig je ook best je huisgenoten, partner of kinderen dat je niet gestoord wil worden. Want wat je echt wel kan missen tijdens het solliciteren is dat iemand onverwacht binnenkomt en je gesprek onderbreekt.

Verder kies je best voor een plek met een neutrale achtergrond. Een rommelig bureau of allerlei felle posters van je jeugdidool aan de muur, geven geen al te beste indruk aan de andere kant van het scherm.

HET GESPREK

Het belangrijkste deel van solliciteren via videocall is natuurlijk nog altijd het gesprek zelf.

Controleer aan het begin van het sollicitatiegesprek of de recruiter je goed kan horen en zien. Deze kleine check is een goed begin om de rest van het gesprek vlot te laten verlopen.

Een nuttige tip: hou je CV en de vacature bij de hand. Zo kan je er tijdens het gesprek af en toe een blik op werpen om makkelijker naar bepaalde zaken te verwijzen of een vraag te stellen over een deel van het takenpakket.

Omdat je net zoals tijdens een klassiek sollicitatiegesprek veel zal praten is het geen overbodige uxe om een glas water klaar te zetten. Voorkom een kikker in je keel door af en toe een slokje te nemen. Stelde de recruiter een moeilijkere vraag waar je even over moet nadenken? Ook dan is van je glas drinken het ideale moment.

Ten slotte let je best ook tijdens een videocall op je houding en uitsraling. Het is niet omdat je niet fysiek tegenover de recruiter zit dat hier niet op gelet wordt. Zorg dus voor een verzorgde, open houding en draag iets gepast.

Zie zo, met deze voorbereiding kan de vraag om te solliciteren via videocall je niet meer afschrikken! Ben je nog op zoek naar die nieuwe uitdaging? Neem zeker een kijkje tussen onze openstaande vacatures.