Spring naar de inhoud

Tips & tricks voor een geslaagde stage

Als je student bent is mogelijk de periode van stages voor jou aangebroken. Wat velen al langer zeiden of dachten, is ondertussen ook wetenschappelijk bewezen: met een stage op je CV verhoogt de kans voor een recent afgestudeerde om sneller een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek (onderzoek KU Leuven en UGent). Kandidaten met stage-ervaring op hun CV werden bijna 13% meer uitgenodigd dan hun medekandidaten zonder.

Reden genoeg dus om van jouw stage een succes te maken.

VAN DE AULA NAAR DE WERKVLOER

Tijdens een stage doe je praktijkkennis op en maak je kennis met de professionele mindset. In een professionele omgeving leer je jouw kennis en competenties inzetten waardoor je na je studies vaker sneller je eerste job vindt. Een stage is de beste manier om je voor te bereiden, je proeft al eens van het bedrijfsleven en krijgt al een idee van wat je mag verwachten.

Je mag dan nog een geweldig interessant bedrijf gevonden, of je stage ook een succes wordt heb je voor een groot stuk aan jezelf te danken. Daarom geven wij jou met veel plezier 5 tips om van jouw stage een geslaagde stage te maken.

TIPS VOOR EEN GESLAAGDE STAGE

1. BESPREEK VERWACHTINGEN

Wanneer je solliciteert voor een stageplek, is het belangrijk dat je polst of jouw verwachtingen in lijn liggen met die van je stagebegeleider. Het is belangrijk dit te doen voor je stage begint, want eens je volop bezog bent is het makkelijk deze verwachtingen uit het oog te verliezen. Plan daarom ook een paar vaste feedbackmomenten met je begeleider. Wat gaat goed? Wat kan je beter doen? Door regelmatig feedback te krijgen kan je het maximum uit je stage halen.

2. STEL PERSOONLIJKE DOELEN

Zoals hierboven al vermeld, heb je zelf veel invloed op de uitkomst van je stage. Denk daarom vooral na over jouw persoonlijke doelen. Welke competenties wil je graag ontwikkelen? Waarin wil je verder groeien? Of welke vaardigheden wil je graag verbeteren? Durf dit zeker aan te kaarten bij je stagebegeleider.

Op je stageplek wil je natuurlijk een goede indruk nalaten. Want wie weet is er wel een mogelijheid om na je studies op dezelfde plek een vast contract te tekenen. Leg jezelf niet te veel druk op en onthoud goed dat een stage eerst en vooral een kans is om bij te leren en ervaring op te doen. Een fout maken kan dus zeker geen kwaad. Iedereen maakt fouten. Het belangrijkste is dat je leert uit je fouten. Weet ook dat wie niets doet, ook niets fout kan doen. 🙂

Neem initiatief op je stageplek en durf zelf met ideeën komen. Op deze manier verras je waarschijnlijk jouw stagebegeleider en maak je een gemotiveerde indruk. Heb je even niets te doen of is je gevraagde opdracht af? Vraag dan of je ergens anders bij kan helpen of er andere taken zijn die je kan uitvoeren. Ga vooral niet met je duimen zitten draaien.

Natuurlijk zal je takenpakket niet zo uitgebreid zijn als dat van je vaste collega’s. Maar als je enige opdrachten eruit bestaan om kopieën te maken of koffie te halen, loopt er iets niet. Je stage is namelijk hét moment om vaardigheden te leren die je later in je professionele carrière kan gebruiken. Vraag daarom op een beleefde manier aan je stagebegeleider om een uitgebreider of uitdagender takenpakket. Leg uit dat je echt het meeste uit je stage wil halen en graag taken zou uitvoeren die aansluiten bij je studie en interesses.

Wij wensen je in ieder geval al heel veel succes. Go get them!