Spring naar de inhoud
Persoon en laptop in beeld. Persoon heeft een maatpak aan.

Verkoop jezelf met een elevator pitch

Een elevator pitch is een korte presentatie van jezelf of van een idee. Het doel is hierbij de andere partij in maximum 2 minuten tijd te overtuigen. Beeld jezelf in dat je in een lift zit en er iemand vraagt om jezelf voor te stellen. De lift is ondertussen aan het bewegen en je hebt ongeveer 10 verdiepingen de tijd om jezelf voor te stellen. Je wilt dus zeker op deze korte tijd een goede indruk nalaten.

SOLLICITEREN MET EEN ELEVATOR PITCH

Er zijn verschillende manieren waarop een elevator pitch voordeel kan bieden tijdens de zoektocht naar werk. Gebruik het op een netwerk event, op een sollicitatie, of wie weet zelfs écht in een lift! Bovendien kan je een dergelijke elevator pitch ook gebruiken als introductietekst op LinkedIn. Nooit meer stress als je de vraag krijgt om jezelf kort voor te stellen.

HOE BEGIN JE ER AAN?

Ga gestructureerd te werk. Dit kan je best doen aan de hand van enkele vragen:

  • Wie ben je: Wat is je naam & leeftijd?
  • Wat heb je gedaan: Welke diploma’s heb je? Welke ervaring heb je?
  • Waar liggen je interesses of wat zijn je hobby’s? Wat zijn je talenten? Wat wil je graag doen in de toekomst?

Om het zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen is het handig dat je deze vragen beantwoordt aan de hand van bullet points. Zo krijgt je gesprekspartner niet het gevoel dat je een hele tekst uit het hoofd hebt geleerd en komt het natuurlijker over. 2 minuten is misschien kort, maar het blijft belangrijk om de aandacht van je gesprekspartner erbij te houden.

WAT ALS JE NIET ALLES KAN ZEGGEN IN 2 MINUTEN TIJD?

Geen paniek! Een elevator pitch wordt voornamelijk gebruikt om interesse op te wekken. Na een dergelijke pitch kan er een afspraak worden ingepland of is er nog tijd om wat extra vragen te beantwoorden. Het doel is gewoon dat je op die 2 minuten tijd je gesprekspartner intrigeert en meeneemt in een verhaal over jezelf. Een verhaal waarvan hij/zij meer wil weten.

Dus pitchen maar!