Spring naar de inhoud
Persoon zit achter een laptop en er zijn heel wat kantoorartikelen in beeld

Boost jouw cv en motivatiebrief met deze insider tips!

Een cv en motivatiebrief opstellen? Hoewel we het allemaal ooit wel eens moeten doen, weten we niet altijd hoe daaraan te beginnen. Wat plaats ik op mijn cv? Welke ervaringen moet ik wel of niet vermelden? Wat met de lay-out? Het zijn wellicht enkele vragen die we ons allemaal al eens gesteld hebben. In dit artikel geven we je een antwoord op de meest gestelde vragen en brengen wij je een stapje dichter bij jouw droomjob!

CURRICULUM VITAE

Pas ik mijn cv aan per vacture?

Dit moét niet, maar is wel aangeraden. Je cv is de eerste bron van informatie die een werkgever van jou ontvangt. Wanneer je jouw cv aanpast aan de vacature, kan er in deze fase van de sollicitatie al een match ontstaan.

Ik ben net afgestudeerd, welke ervaringen plaats ik op mijn cv?

Maak van je cv geen opsomming van al je afgelopen studentenjobs. Je kan er best voor zorgen dat er enkele relevante zaken op vermeld staan. Denk hier aan een stage die je volgde, een studentenjob die aanleunde bij je opleiding, … Doe je vrijwilligerswerk? Ook dit kan je vermelden op je cv. Het laat meteen zien hoe geëngageerd je bent!

Plaats ik een foto op mijn cv?

Een foto op je cv is leuk, maar geen must. Dit kan je eerste indruk versterken, maar ook verzwakken. Kies je ervoor om toch een foto op je cv te plaatsen, zorg er dan zeker voor dat de foto een professionele indruk nalaat. Een selfie met je kat gaat weinig indruk maken.

Hoe maak ik een origineel cv?

Recruiters en werkgevers ontvangen meestal enorm veel cv’s van kandidaten. Het is dus een goed idee om jouw cv een persoonlijke touch te geven om zo op te vallen tussen de massa. Op het web kan je zeker genoeg inspiratie vinden. Kies een lay-out die opvalt, maar let op: een cv in alle kleuren van de regenboog is niet zo’n goed idee. Daarnaast is de lay-out van je cv vaak afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert. Het cv van een grafisch designer zal er gewaagder uitzien dan dat van een juridisch medewerker.

MOTIVATIEBRIEF

Moet mijn motivatiebrief als formele brief opgesteld zijn?

Het is zeker niet nodig om je motivatiebrief in een formele briefstructuur te schrijven als je deze digitaal doorstuurt. De adresgegevens van de werkgever mag je weglaten, evenals je eigen gegevens (die staan ook op je cv). Wel is het belangrijk dat je een formele schrijfstijl hanteert met een persoonlijke aanspreking (indien je de contactpersoon kent).

Wat moet er in mijn motivatiebrief staan?

Waar je bij je cv nog kan kiezen of je hem aanpast per vacature of niet, is dit bij je motivatiebrief een echte must! Start je motivatiebrief steeds met een inleiding waarin je vermeld voor welke vacature je solliciteert en waarom je net deze vacature kiest. Na de inleiding maak je duidelijk waarom net jij dé ideale match bent voor de vacature. Koppel jouw vaardigheden aan de gevraagde competenties, maar hou dit kort en bondig. Bekijk je motivatiebrief als teaser voor de recruiter of werkgever. Je wil immers ook nog wat te vertellen hebben tijdens je sollicitatiegesprek. Afsluiten doe je best met de vermelding dat je graag de kans krijgt om jezelf persoonlijk te komen voorstellen.

Hoe lang moet mijn motivatiebrief zijn?

Er bestaat niet zoiets als ‘dé ideale lengte’ voor je motivatiebrief.  Het spreekt echter voor zich dat je in 3 regels niet alle nodige informatie kan geven, maar maak er ook geen boek van. Reken op ongeveer een halve pagina, net voldoende om de recruiter of werkgever te teasen.

Je cv en motivatiebrief vormen je eerste indruk bij een toekomstige werkgever. Stel deze zorgvuldig op en bekijk het als de eerste stap naar je droomjob. Meer tips over solliciteren? Lees dan zeker de Xtra sollicitatietips!