Spring naar de inhoud
Persoon met lang haar zit voor een laptop. De persoon lijkt gestresseerd of moe

De 7 irritaties die elke recruiter zal herkennen

Elke recruiter kan zich wel vinden in onderstaande frustraties. Sollicitanten die te laat komen en neen, geen 5 minuutjes. Anderen komen precies rechtstreeks uit hun bed, of vragen op het eerste gesprek al wat ze gaan verdienen. Wil jij als sollicitant je recruiter niet teleurstellen? Leer dan uit onderstaande veelgemaakte fouten!

TE LAAT KOMEN

Te laat komen is een absolute no go bij veel recruiters. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan op weg naar een sollicitatiegesprek, maar dan kan je best de recruiter op tijd verwittigen. Als sollicitant kan je maar beter te vroeg zijn dan te laat. Vroeger vertrekken is dus de boodschap. Pas op, té vroeg komen is ook niet nodig. Als je meer dan 15 minuten te vroeg bent, kan je beter even wachten voor je binnen gaat.

ONVERZORGD VOORKOMEN

Er is niets zo vervelend als recruiter om een gesprek te hebben met iemand die zichzelf niet goed verzorgt, en daarmee bedoelen we: vettig haar, ongeschoren, etensresten tussen tanden, … Dit geeft ook de indruk dat je geen moeite hebt gedaan voor je sollicitatie . Aankomen in kostuum is geen must, maar gepast kleding en een fris voorkomen wel!

ZELF OVER JE SALARIS BEGINNEN

Voor veel sollicitanten is het salaris een belangrijke factor als ze gaan solliciteren. Toch is het iets dat je best niet vraagt op een eerste gesprek. Vragen achter je loon, of de onderhandeling over loon op je eerste gesprek starten geeft de indruk dat dit jouw enige motivatie is om bij dat bedrijf aan de slag te gaan. Je wacht dus best tot het tweede gesprek om over je salaris te onderhandelen.

JE ZWAKKE PUNTEN NIET KUNNEN OPSOMMEN

Je zwakke punten benoemen is een veel voorkomende sollicitatievraag. Als je deze vraag niet goed voorbereid is een gepast antwoord geven lastig. Iedereen heeft wel zwakke punten, je moet er alleen even over nadenken voor je beseft waar je nog aan kan werken. Sommige sollicitanten geven ook wel eens het antwoord dat ze te perfectionistisch zijn. Op zich is dit antwoord niet verkeerd, alleen is het wel een cliché antwoord op de vraag. Probeer dit dus zeker te vermijden. Bekijk ook eens andere veel gestelde vragen, je zwakke punten benoemen is niet de enige vraag die regelmatig gesteld wordt.

GAPEN

Geeuwen of gapen op een sollicitatiegesprek is een absolute no go! Als je dit doet geef je de indruk aan een recruiter dat je het gesprek niet interessant vindt of dat je geen interesse hebt in de vacature. Zorg ervoor dat je de dag voor een sollicitatie goed slaapt en lang genoeg slaapt. Wie niet is uitgeslapen is ook veel minder oplettend tijdens een sollicitatiegesprek. Tenslotte ben je ook veel productiever met Xtra slaap!

WANHOPIG OVERKOMEN

Als je aan het solliciteren bent spreekt het voor zicht dat je nood hebt aan een nieuwe job. Toch kom je tijdens een sollicitatiegesprek beter niet te wanhopig over. De recruiter zal dan het gevoel krijgen dat je eender welke job zou aannemen en kan gaan twijfelen aan je motivatie. Blijf tijdens het solliciteren eerlijk met jezelf! Solliciteer enkel voor functies die je echt aanspreken. Dit zal zowel voor jou als voor je toekomstige werkgever op lange termijn positieve gevolgen hebben. Tijdens je sollicitatiegesprek zal je ook beter kunnen verantwoorden waarom je net deze functie hebt gekozen!

 

SOCIAL MEDIA NIET BEVEILIGEN

Je social media profielen op privé zetten is niet verplicht. Onthoud wel dat je toekomstige werkgever je kan opzoeken op social media. Let dus zeker op welke foto’s je online plaatst indien je een openbaar profiel hebt. Niet elke werkgever houdt zich hiermee bezig, maar je kan beter voorkomen dan genezen. Check dus eerst al je online profielen en verwijder eventueel ongepaste of gênante feestkiekjes.

Wil je na het lezen van deze veelgemaakte fouten een goede indruk achterlaten? Lees dan zeker onze blog over een goede eerste indruk!