Spring naar de inhoud
Kledingrek met allerlei t-shirts. Wat ode ik aan bij mijn eerste sollicitatie?

Indruk maken op je eerste sollicitatie!

Een uitnodiging voor een eerste sollicitatiegesprek gaat vaak gepaard met een gezonde dosis stress. Je weet niet welke outfit je best aantrekt. Moet ik nu een hemd aan of niet? Doe ik wel of geen hakken aan? Hoe begroet ik mijn toekomstige werkgever, een hand geven, of toch beter maar gewoon hallo zeggen? Dit zijn maar enkele van de vele vragen waar sollicitanten aan denken als ze worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. Want ja, een indruk achterlaten op je eerste gesprek, dat is wat we allemaal wel willen, toch? In dit artikel geven we aan sollicitanten enkele do’s & don’ts mee voor je eerste gesprek!

DRESS TO IMPRESS

Dat is het motto van vele sollicitanten. Toch is dit niet zo eenvoudig. Wat er wel of niet kan op een sollicitatiegesprek hangt af van de functie waarvoor je solliciteert. Het is ook niet nodig om op basis van je kleding een indruk achter te laten. Toch kan kleding de oorzaak zijn dat jij een slechte indruk maakt bij je toekomstige werkgever.

Do:

 • Kies neutrale en deftige kledij waar je toch jezelf mee kan zijn.
 • Make-up & parfum mag, maar keep it simple.
 • Kies voor meerdere laagjes. Je kan beter kiezen voor een trui en een dun hemdje in plaats van een T-shirt met lange mouwen onder een hemd dat je niet kan uittrekken.

Don’t:

 • Kleding dragen met fluo-kleuren of veel verschillende kleuren. Ook kleding met scheuren of vlekken kan je beter even in je kast laten hangen.
 • Oncomfortabele stukken kiezen. Kies echter kleding die gemakkelijk zit en waar je jezelf goed in voelt.
 • Vuile of hevige en felle schoenen dragen. Je kan voor veel functies een sneaker dragen op een sollicitatie, maar zie dan wel dat deze deftig en proper zijn. Je knalrode Nike’s mogen dan wel HOT HOT HOT zijn, toch laat je ze beter thuis als je gaat solliciteren.

YOUR ATTITUDE DETERMINES YOUR DIRECTION

Hou dit in het achterhoofd als je op weg bent naar een sollicitatie. Je houding en gedrag tijdens een sollicitatiegesprek verklappen heel veel over jezelf. Bijvoorbeeld iemand die zijn of haar handen onder tafel houdt is verlegen en zal niet snel zijn of haar mening uiten. Als je op voorhand weet wat je wilt uitstralen, kan je jouw houding aanpassen en dan staat die goede indruk achter het hoekje op jou te wachten!

Do:

 • Hou je handen boven tafel, zit recht en kijk in de ogen van de persoon die jou interviewt! Dit straalt zelfzekerheid uit en zorgt voor een comfortabeler gevoel.
 • Toon interesse en luister nauwkeurig. Af een toe eens een knikje dat je nog aan het volgen bent is voldoende.
 • Kom binnen met een lach en ga buiten met een lach. Laat je doorheen het gesprek niet ontmoedigen en blijf lachen (niet de hele tijd natuurlijk).

Don’t:

 • Te laat komen. Het kan altijd gebeuren dat er iets onverwachts gebeurt waardoor je enkele minuten later zal zijn. Als dit voorvalt, probeer dan op tijd te verwittigen en excuseer jezelf bij aankomst.
 • Niet jezelf blijven. Je kan best een afweging maken tussen ‘ik ben wie ik ben’ en ‘ik moet op die manier overkomen’.
 • Geeuwen is een absolute ‘no go’, zorg dus dat je goed uitgeslapen bent!

Tot slot is het vooral belangrijk om je comfortabel te voelen. Leer geen teksten uit het hoofd en ontspan je voor een sollicitatiegesprek. Stress is voor niets of niemand goed!

PS: maak zeker gebruik van een elevator pitch als je gaat solliciteren!