Spring naar de inhoud
Vragen en antwoorden over de uitzendsector

Dé 3 meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is belangrijk. Hoewel elk sollicitatiegesprek min of meer dezelfde structuur heeft, weet je als starter niet meteen wat je kan verwachten. In dit blogartikel gaan we dieper in op de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en hoe jij op deze vragen kan scoren!

WAAR ZIE JE JEZELF BINNEN 5 JAAR?

Dé ideale job vinden betekent, niet alleen voor jou maar ook voor je toekomstige werkgever, dat er op zoek moet gegaan worden naar een match. Met de vraag “Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?” kunnen toekomstige werkgevers bepalen of jouw ambities matchen met de ambities van de onderneming. Starten in een bedrijf waar je jouw eigen ambities niet kan nastreven zou jammer zijn. Dit zal ook voor geen van beide partijen een positief verhaal worden op lange termijn.

Begin je sollicitatiegesprek goed voorbereid! Neem de tijd om voor jezelf een antwoord te vormen op enkele vragen zoals: wat doe ik graag, wat zou ik graag nog beter kunnen, wat wil ik liever niet doen, … Eens je op deze vragen voor jezelf een antwoord kan geven zal je dit ook kunnen vertalen naar toekomstige werkgevers toe.

WAAROM DENK JE DAT DEZE FUNCTIE IETS VOOR JOU IS?

Aan de hand van deze vraag wil de recruiter te weten komen wat jouw motivatie is om te solliciteren op de vacature en wat jij kan bieden aan de organisatie. De vraag is meteen ook een goede check om na te gaan of jouw vaardigheden matchen met de gevraagde competenties van de vacature.

Het antwoord op deze vraag is een korte herhaling van je motivatiebrief. Zorg ervoor dat je weet welke competenties gevraagd worden voor de vacature. Niets zo gênant als niet te weten waarom je solliciteert voor de vacature. Maak je antwoord niet te lang, wees to the point, dit geeft extra vertrouwen dat je weet waarover je spreekt.

KAN JIJ OUTSIDE THE BOX DENKEN?

Je zou denken dat deze vraag alleen gesteld wordt bij creatieve functies, maar dat is lang niet het geval. Ook in andere functies hebben werkgevers graag dat hun werknemers creatief meedenken.

Als deze vraag aan jou gesteld wordt op een sollicitatie, spreekt het voor zich dat een simpele “ja” onvoldoende is als antwoord. Een recruiter verwacht ook een concreet voorbeeld. Hierover liegen heeft dus absoluut geen zin op een sollicitatie, want dan is het bijna onmogelijk om een voorbeeld te kunnen geven. Eerlijke antwoorden worden geapprecieerd. Een recruiter weet heus wel dat niet alle gevraagde competenties beantwoord zullen worden.

NOG ANDERE VEEL VOORKOMENDE VRAGEN…

Een sollicitatiegesprek bevat vaak meer dan bovenstaande 3 vragen. “Stel jezelf voor in 2 minuten?” is ook een vraag die heel vaak wordt gesteld. Meestal begint een gesprek met deze vraag. Met behulp van een stevige elevator pitch kan je deze vraag zonder probleem beantwoorden.

Nog een klassieker op een sollicitatiegesprek is de vraag wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Veel mensen vinden het lastig om dit te definiëren voor zichzelf. Heb jij ook geen idee? Vraag dan eens rond bij kennissen, vrienden of familie wat zij denken dat jouw zwakke en sterke punten zijn.

Nog altijd stress voor je sollicitatiegesprek na een goede voorbereiding op enkele meest gestelde vragen? Lees dan meer over hoe je een goede eerste indruk kan maken!